Saturday, March 28, 2015

HIJRIAHOME

Assalamualaikum


Im back!

Najah cuma nak update a bit about plus size. Najah tahu nowadays ramai sangat cari baju yang bersaiz besar, tapi tak menepati citarasa kan? Ada yang cantik di mata orang lain, tapi tak cantik dan berkenan di mata sendiri. Apa kata you all jadikan 1 butik yang Najah nak recommend ni sebagai butik kegemaran you all 1 fine day untuk membeli belah pakaian- pakaian yang cantik cantik dan menepati syariah Islam ? yeah!

Oh well, Najah a bit fussy before untuk cari jubah, blouse and watsoevalah but now, Najah tak ada rasa susah untuk shopping sebab Najah dah ada 1 butik kegemaran di hati  dan boleh pilih cuma di hujung jari :p  Alhamdulillah 2 tahun Najah setia dengan butik @Hijriahome yang terletak di Bandar Tasik Permaisuri, Cheras. Actually Najah tak pernah kemal pon dengan owner, tapi rezeki Najah berkenalan dengan owner semasa di Fashion show/Run-away di KL satu ketika dahulu. Tak silap Najah, untuk event Moslema. Rezeki sungguh dapat kenal owner Hijriahome. Alhamdulillah, now Najah dah anggap owner yang tidak pernah Najah kenal sebelum ini sebagai kakak angkat Najah thank you so much Kak Huda :)

Back to my real story, Najah mengalu alukan semua kawan kawan untuk terus bersama sama menyokong salah satu butik muslimah yang terkenal ni, pada mereka yang masih belum familiar, Najah menjemput semua untuk shopping dan cuba shopping di situ :) Sure! you guys akan suka dan seronok dengan butik Hijriahome yang Najah maksudkan. Service bukan calang calang service, tiptop! Tak pernah salah hantar service to customer and cepat pulak tu *flipshawl.

Hardcore and fanatic dengan baju baju muslimah +Hijriahome ni sejak Najah ke Melbourne, MasyaAllah, selesanya baju baju yang dipakai. Rasa 100% yakin untuk bawak solat. Design di pergelangan lengan memdudahkan untuk berwuduk. Yelah, nama pon wudhu' friendly hehe. Confirm lah terjatuh hati. Najah ni baran sikit kalau dah pakai lawa lawa tapi lupa baju lawa lawa tu tak dapat bantu diri sendiri ketika nak berwudhu'. Pernah jugak lah badmood sebab terpaksa buka semula baju untuk berwudhu semata. lol. Start from there, kalau nak keluar mesti pakai baju simple simple tapi kadang kadang tak cantik je rasa, nasib baik sekarang tak macam dulu dulu .Sekarang tak baran dah sebab ada baju +Hijriahome  :P aww!

Not only at Melbourne, Najah cuba bawak #TasneemActivewear dari butik +Hijriahome  ke Europe pulak baru baru ni. Ya Allah, tahu tak rasa tak sabar nak tolong semua kawan kawan yang sedang cari baju yang selesa tapi plus size. thee :p
As you can see a few pictures dalam Instagram kan, cepatlah Follow :p @najahtul  .

For your information, size Najah adalah XXL. Biar besar, asalkan Najah selesa.  Apakata Najah belanja beberapa gambar semasa Najah memakai pakaian dari butik +Hijriahome  ok?! Lepas tu pergi shopping ok :)

Fateema Blouse


Tasneem Activewear




Najlaa Sequin Jubah



Khadijah Lollipop Dress



Wardah Tunic



Zaynab Plus Size Blouse & Suria Chiffon Skirt



and.. 


and..


and.. 



and.. 


and..


and.. 

and.. 


and..


and.. 

and.. 


and..


and.. 

Najahtul Bliss Dress


Baru baru ni majlis Najah berjalan dengan lancar dan sekali lagi Najah nak ucapkan ribuan terima kasih pada @prettybitsofficial yand dinaungi oleh @Hijirahome juga.  @prettybitsofficial tempat yang sesuai untuk you guys buat tempahan untuk dress/jubah idaman yang simple lagi cantik dimata orang yang tersayang! Tahniah Timaa for your idea . Dah lah Najah baru jejak Malaysia, keesokan majlisnya terus sarung, mujur selesa hehe. you know my real size Timaa.. heee thank you. 

Okey you all, semoga perkongsian dari hati yang ikhlas ni untuk you all mencari jubah or dress yang selesa, tertunai. doakan kite ye *blush! semoga istiqomah :)


lebih membantu untuk you guys :

instagram : @hijriahome
website : www.hijriahome.com
fb : www.facebook.com/hijriahome
address : 55-2, Jalan Sri Permaisuri 9, Bandar Sri Permaisuri

Cheras, Kuala Lumpur
Phone no. : 03-9174 5755

please alert, Hijriahome selalu buat sales hee. serbu!

HAPPY SHOPPING!




Monday, January 19, 2015

Khas untuk Bestfriend, Fatin Liyana !

Assalamualaikum :')



Okey la okey la, lama tak update tu tak lah tapi harini update blog tengah tengah satu family enjoy tgk AJL29! kau rasa? Entah, tiba tiba rindu blog sendiri , kesian permaisuri tak berusik hehe, time to mandikan permaisuri la ni :p


Harini entry special sikit sebab nak update khas untuk bestfriend aku ! Ok ok aku tau aku tau semua tunggu kisah bestfriend aku ni, tapi sabar la ha idea jap ada jap takda, tadi ada sekarang takda * babah bebel AJL29 banyak berceloteh atas stage, kau rasa aku boleh buat apa? kau rasa ? "anda nak cantik, nak putih? gunalah quputeh, baru la putehh :p "


Nak start dari mana ni emm,

Ok, actually tanggal 21 December 2014 yang lalu, semua orang tau my bestfriend Fatin Liyana  majlis pertunangan dengan pasangan pilihannya dah pun selesai.  As per blog FL, memang betul mereka dah dikira bertunang lama dah cuma nak diikutkan adat, FL sah menjadi tunangan dan direstui keluarga besar mereka 21/12/14 tu :')  Plan kawan aku tu sebenarnya nak surprised kan you all dan nak buat senyap senyap je tak nak kecoh- kecoh :p Tapi tah macam mana tah tiba tiba ada entry kisah FL ni berleluasa di media sosial. Aku serbasalah nak bagitahu dia yang hal pertunangan dia dah jadi viral. Dalam hati plan nak bagitahu dia camni " wehh kakk! kisah tunang kau kak dah kecoh sekampung" * sambil kipas pipi cemas takut fatin meradang haha, tapi sebab aku tau dia kawan aku & aku tau perasaan dia, aku taknak dia gelisah resah dan sedih, haha so aku biarlah dia amek tau sendiri so tiba tiba hilang cemas aku.  Setahu aku, aku update sekeping gambar je dengan dia on stage dengan dia pakai bunga tumbuh atas kepala kat Instagram ekekeke :p Haa, gambar tu pon awak amek letak kat entry tak mintak izin titeww yeww :P


Macam biasalah kan bila dia dah tau, baru aku cerita. Rupanya ada perasaan terkejut yang sama cuma masing masing busy dan banyak buat hal sendiri waktu tu, bila free baru share. Ish, korang ni haha, aku pon tak updated tau kisah dia closely punya nak tunggu dia update sendiri beberapa bulan sebelum dia naik pelamin nanti as our planned before ekekeke. Tapi takpalah, as long as kawan aku dah selamat bertunang aku gembira dan fans dia pon gembira. Takdalah korang sorang sorang tanya aku bawah gambar dalam setegram 

1) " kak datin, FL mmg dengan Dr. Anwar eh?', 
2) "datin, FL tutup IG  suruh dia bukak balik lah" ,
3) " Datin, kenapa kak datin gemok, kak fatin kurus?"

Nombo 3 tu, nombo 3 tu kau rasa?!!! *dengus dan nafas kencang laju :p . Anyway, Doakan yang terbaik tau.  Korang tau tak, perasaan aku bercampur baur tau kawan aku dah jadi tunang orang masa tu. Dulu ada la masa dengan aku, sekarang aku kenalah faham dia.  Dia pon bakal jadi isteri Anwar, so aku kena behave duduk diam diam fikir masa depan aku jugak haha. Rasa sebak dan gembira tak sangka FL dah tunang. Korang gembira, aku ni apatah lagi AKAN TETAPI, masih boleh bergossip bersama haha! apa gune kawan baik, nak gossip pasal rumahtangga orang lain dengan mak bapak mau kene hempuk ngan piring hihik, sebaik kawan baik ada :p


As your bestfriend, I am so proud with you kak! No matter what, i just have you as my bestfriend in my life. Congratulations for your achievement for Tokoh Srikandi Negara 2015! Seorang kawan yang sangat jujur dalam persahabatan, kawan yang taknak tengok aku jatuh. Kalau susah, sama sama. Kalau senang, gembira sama sama.  Terlalu ambil berat pasal aku, yes you are :) Nak cerita kisah berdua, terlalu banyak tapi bersyukur pada Allah, Allah anugerahkan FL as my goodfriend since kami budak budak lagi.  Kalau FL tak hadir dalam hidup, aku rasa hidup aku tak macam sekarang, honestly. Brave and independence, ya FL yang ajar. Mak ayah aku proud betul tengok aku semakin dewasa semakin matang :p thank you kak!  Dulu dulu photoshoot sama sama, hangout sama sama, mak ayah dok melaung nama sorang pon takda dalam rumah sekjepan hilang hahaha! Sekarang dah bekerjaya semua tu berubah perlahan lahan so kami ni kira pencen la sket ekeke. Sabtu Ahad tu paling heaven duduk rumah. see! 



entry serius pun bermula,

Tak lama lagi pon wedding kau tu kak, buat persiapan elok elok, aku sentiasa ada bantu InsyaAllah. Tahniah kak! Kuatkan diri jaga kesihatan walaupun tak whatsapp selalu macam dulu, tapi blog ni boleh aku yakin buat kau senyum dan aku rindu kau kak :') Nanti cuti, kita holiday sama sama lagi. Sebenarnya kak , masa kau tunang tu malam tu aku nangis sebab aku rasa, betul ke kau nak tunang ni. Boleh ke Anwar jaga kau baik baik, tapi aku kenal Anwar, Anwar layak jaga kawan baik aku . Aku sedih tapi aku taknak bagitau. Aku doa lepas solat, kuatkan lah jodoh pilihan fatin, yang terbaik dari Allah itulah untuk kau kak. Aku selalu fikir, boleh ke aku nak pergi cuti sama sama lagi nanti macam zaman bujang. Dah kahwin kita kena kepit dengan husband haha. Tapi syukur plan kita terhasil juga kan. Tsskk, rindunya nak bercuti sama sama.  Tak sabar nak buat surprised as i know you love my surprised :p   Kadang kadang aku throwback gambar2 lama kita pergi bercuti sama, aih ya time cannot turning back kan. So, please keep our memory to the end of life kak. But its okey, dah kahwin nanti InsyaAllah boleh jugak buat aktiviti tapi bawak husband lol dah kenapa. 

Aku nak sangat wedding kau jadi wedding yang terbaik yang kau idamkan, aku nak kau sentiasa jadi kawan baik aku macam dulu. Aku takda kawan lain yang faham aku kak, kau je sorang *dah mula nangis and i hope u can feel what i mean now. Kadang kadang aku rasa aku nak sangat kau dengar kisah kisah harian aku macam dulu tapi kak, sekarang dah tak boleh macam dulu, kau kerja aku pon kerja so masing masing tunggu cuti baru dapat luah takpun berbual dekat rumah. Aku sorang sorang memang cari kau tapi apakan daya, kita dah ada pasangan, so pasangan kena tahu jugak hehe. Tak boleh macam dulu, sekarang ke arah yang lebih serius jadinya masing masing belajar alam berpasangan untuk berumahtangga.  


Ingat tak  kat Melbourne, itulah tarikh bujang yang terakhir kau aku sambut tahun lepas, lepas ni kau kena sambut dengan husband :p Aku tak sangka itu last year kau bujang haha sebabnya cepat betul Allah temukan jodoh korang berdua.Syukur Alhamdulillah.   But, kemana mana pergi mesti ada memory. Tapi kan, yang banyak membantu untuk jadi matang, kau perasan kan fans fans dan semua orang yang mengenali juga, so thank you so much ada yang tegur kami dulu dulu untuk kebaikan, kami bersyukur. Tapi, aku je yang setia dekat Instagram, Fatin da lelap hahaha. Nak luah banyak banyak nanti kita jumpa la kak, sini hadiah untuk kau so supaya kau aku bila tua , tahu yang aku ada hadiah dekat blog lol.  Okey, masa laju betul sekarang, i cant wait to see you ok bride to be haha.


Well 2015, kami akan kumpulkan banyak memori yang terbaik , InsyaAllah :') so goodluck pada semua yang akan menuju ke jalan Allah ya! 


take care semua :') 











Thursday, December 11, 2014

Which University that you prefer for me?

Assalamualaikum.

It was super amazing life for me since I won't update anything about my life routine here. kan? Kesah pulak semua orang haha. If  I can turn back my life to 20th y/o, being full time student at the University like others and like me before BESTNYAAAAAAAAAA lah!

Deep inside my heart, I want to further my study, I mean for my Master but I still get confusing to choose which one better. Nak pilih Shah Alam, jauh sangat but mencari ilmu dan berjihad tak kira jauh atau dekat. Can you suggest me which one better? My diploma & degree was done at UiTM. Sayangnya. Kan best buat Master kat semua tempat haha. Semua dapat rasa & adil but I Can't do that kan.  Actually nak pilih yang dekat dekat around Bangi or around that area because i was thinking to take PJJ. My current job fully mon-fri. Mana satu? Bila fikir nak stop kerja and fulltime coursework cannot do it too. Allahuakbar.


My aimed, 27th y/o, I dah ada apa yang i nak walaupun it was a bit late actually sebab sekarang dah bekerjaya ekekeke. .  Can u help me to choose which on better and the best for me (university) ?

do email me : najahtuliylia@yahoo.com 
comment me here. 
thank you!